Fekete Racka Projekt 

Az elképzelt elmélet és kidolgozott gyakorlat nem öncélú, hanem csapatmunka. Egészen egyszerűen az élet hozta az alábbi okok miatt.

A magyar stílusú terelés érték megőrzése hagyományőrzés keretében már elkezdődött még az Ópusztaszer Nemzeti Történelmi Emlékpark területén, egykor annak szervezésében akkori programjainak keretein belül. A folyamat során, amelyben a terelő munkánk eljutott arra szintre, hogy már kész szemléltető bemutatóval állhat közönség elé, több dologra ráébresztett bennünket. A bemutatók, nyilvános gyakorlások megtekinthetők és egész évben látogathatók az alábbi helyszínen:

Nyilvánvaló, hogy egy juhászatban, amely hosszú évtizedekig mellőzte a terelést nagyon nehezen bizonyítható a terelés létjogosultsága. A szükségessége és könnyebbsége egy folyamat eredménye, amely bizony a juhok törésével, zaklatásával jár a betanulási időszakban. Ezt nevezzük mi bekutyázásnak. Ráadásul azokon az állattartó helyeken, ahol a Racka kisebb létszámban előfordul igénytelensége, parlagi mivolta miatt nem is fektetnek hangsúlyt ürük tartására, illetve a kosokat az anyák mellett hagyják, így a szezonális elletés nem valósul meg. Az anyák egész évben elszórtan ellik meg bárányaikat. Nehéz vemhes anyákat, és törékeny bárányokat pedig nem terelünk. Szemléltető, nagyobb igénybe vételt jelentő bemutatók kapcsán meg pláne nem. Mivel a juhászatok nyájaiban a Rackák nem a terelő kutyások tulajdonában vannak, ezért a terelés érdekében a Racka tulajdonosok nem, vagy csak nehezen vehetők rá a Racka és a terelő kutyák életközösségének szükséges intézkedéseire. Talán csak abból a szempontból képzelhető el együttműködés, hogy ma már fordított a helyzet, hiszen a hagyományőrzés más, eltér a régmúlt pásztor kultúrától abban a tekintetben, hogy nem a kutya eszköz, a Racka életmódjához, hanem a Racka a lehetőség a terelő kutyák munkájának érték megőrzésében. De természetesen ez az opció is kétséges, labilis, érzékeny a Racka nyáj tulajdonosok részéről.

Mindezek miatt lett szükség saját Racka állományra. Olyan falkára, ami terelhető, dolgoztatható és a terelő munkához hozzá van szoktatva. Így saját magunknak tartozunk felelősséggel, ugyanakkor szemléltető példa is arra vonatkozóan, hogy másképp is lehet, sőt könnyebb, mint a villanypásztorral körbe kerített területre kicsapott nyáj esetében. A saját Racka falka mobil, szállítható egy-egy bemutató rendezvényre, ahol a helyszín biztosítása már a szervezőkkel történt egyeztetés eredménye. A saját Racka tenyésztése, tartása és falkásítása szintén figyelembe tudja venni a hagyományőrzés, népszerűsítés szempontjait.

Rasztari Racka Tenyészet
Sándorfalva

MVH: 1005161199
Tenyészet ENAR: 6792602
Tartási hely TIR: 5968493

A Rasztari Fekete Racka projekt két falkában két tartási helyen zajlik. A két falka közül egyik az anyák csoportja a kossal és a bárányokkal. A másik falka a terelhető ürü nyáj, akik szezonban kora tavasztól késő őszig a Páva Vendégház Mórahalom területén vannak elhelyezve terelés gyakorlására és terelő bemutatók céljából. Az ürük szezonon kívül téli szálláson vannak elhelyezve.

A kis létszám ellenére felépíthető egy tenyésztési koncepció. A terelés önfenntartó és utánpótlást biztosító forgásához nincs is szükség nagy létszámra sem a tenyésztésben, sem a használatban. Tudjuk, hogy mire egy Racka jerke bárányból anya lesz az két év. A Fekete előhasi anyák most várják első bárányukat. Így működhet a forgás, mert mire a jerke bárányok anyák lesznek az idősebbek kiöregednek. A fiatalok pedig idős korba lépnek. Az ürük kimondottan terelni vannak, és minden tavasszal kiköltöznek Mórahalomra. Minden második évben a jerke bárányokat is kosbárányra csereberélhetjük, így növekszik a terelhető ürük száma is. Összességében a kossal és a bárányokkal együtt a falka az induló állomány, aminek a fele terelhető.

Mint látható a projekt elvei szerint a Fekete Racka tartása nem árutermelő célzattal történik, hanem hagyományőrzési, kulturális indíttatásból. Egyelőre az első években szinte csak kizárólag a terelés, gyakorlás számára gyarapodik a Fekete Racka nyáj. Erre mindig rendelkezésre áll 10 különböző korú ürü, akiknek lesz mit tanulniuk és lesz is mit tanítani nekik. De legalább 5 évig ürük lesznek, viszont egyre tereltebbek. Mivel hosszú távon gondolkodunk, ezért az utánpótlásról az anyák gondoskodik, hogy biztosítva legyen a forgás, a vegyes korosztály. Idősebb anyák, másodéves első bárányát váró anyák, és bárány korú jerkék vegyesen. Mivel Racka esetében mire a jerke bárányból anya lesz, az két év, ezért mire a mostani jerke bárányok anyák lesznek az idősebb anyák kiöregszenek. Mivel a Racka esetében, az anyáknál a forgás két évente következik be, ezért minden második évben a kos bárányok mellett született jerke bárányok is kos, ürü választott bárányra cserélhetők. Hogy a forgás a terelt ürü nyáj esetében is biztosítva legyen, így az ürü nyáj esetében a ciklus 6 évente forog, szinkronban az anyák szaporodási ütemével. Miután a terelhető ürü nyáj mérete felduzzad egy optimális létszámra, akkor lehet gondolkodni az értékesítésben, eladásban.

A Racka nyári időszakban igényli a legelőt és a szénát, abrakot ott hagyja a friss fűért. Ezért jelen pillanatban a saját Racka állományra nyári időszakban ott van szükség, ahol a legtöbb rendszeres gyakorlás történik. Ez a Páva Vendégház területe Mórahalmon. A terelt Fekete Rackák tavasztól őszig itt legelnek. Természetesen ezek fiatal még nem ellett jerkék, toklyók és ürük. Az utánpótlást biztosító anyák és kosok is itt vannak. Ők kevésbé tereltek, illetve a nyers kevésbé kutyázott falka az ösztön vizsgálatához, erősítéséhez jó munka anyag. A jerkék, toklyók és ürük mobilizálhatók és más rendezvények helyszínére szállíthatók. Ősszel a tél kezdete előtt az összes Fekete Racka téli szállásra költözik saját istállóba. A következő év tavaszán pedig már az utánpótlás is legelőn van.

A saját projekt keretében így a rendezvények egész évben szervezhetők, a gyakorlás is biztosított saját állománnyal külön erre a célra legmegfelelőbb körülményekkel. Az utánpótlás és a terelt nyáj növekedése, gyarapodása létszámban is biztosított. Vállalni tudunk hagyományőrző, kulturális rendezvényeken fellépést, ahol a Kondacsipkedő Terelő Csoport a Racka, a Magyar Terelő Pásztorkutyák, a Magyar Pásztorkultúra, és a Magyar Stílusú Terelés népszerűsítését, érték megőrzését végezi. Tevékenységünk, munkánk és az említett népszerűsítés, érték megőrzés hagyományőrző elemei személyesen is megtekinthetők rendszeresen az év folyamán nemcsak társadalmi rendezvényeken, hanem a Páva Vendégház területén Mórahalmon.