Terelő tréning

2014.11.22. 

Portelek...

 

A Porteleken zajló munka jelentőségére és lehetőségére Belényi Bea hívta fel a figyelmünket, mert ellátogatott oda Wicca Pulival és ennek köszönhetően munkavizsgát is tettek.

Igaz, hogy a MEOESZ hivatalos lapjában megjelent, nagy vitát kiváltó újságcikkben nyilatkozó szakemberek szerint a Puli terelése csak egy szórvány jellegű, már-már elhanyagolható sport tevékenység, amit csupán egy tucatnyi, ám annál lelkesebb és elszántabb csapat végez csak, és ezért nem lehet egy alapvetően terelésre kitenyésztett fajta mai modern tenyésztési szempontja, hiszen nem olyan jelentős, mint például a kiállítási eredmények szerinti tenyésztés, pláne más szakavatott emberek szerint meg egyébként is a Puli már nem terel, terelő képességét elvesztette, de megtörni látszik a Montblanc csúcsán a jég, mert sok év óta újra terelő munkavizsgás Puli:

Rasztari-Duci Rezeda Wicca /Rasztari-Duci Irha Marci - Rasztari-Duci Gara/
Portelek
88 pont nagyon jó eredménnyel
Bíró - Ferenc Pischoff
Tulajdonos és felvezető - Belényi Bea

Wicca és Bea tehát mutatta nekünk az utat, a követendő példát, aminek köszönhetően egyeztetésbe kezdtünk és eljutottunk Portelekre.

Hasonló okból döntöttünk így, mint amikor a terelő versenyeken való megjelenésről határoztunk. Ugyan több alkalommal is kinyilvánítottam, hogy nem vagyok híve az embert követő juhokkal való terelésnek, mégis egyrészt egy nyitás más területek felé a terelésben, másrészt tapasztalatszerzés, kitekintés. Ártani pedig nem árt, ha más fajták terelő stílusát is tanulmányozzuk, megismerjük.

Szarvas Attila és felesége Pakai Judit lányukkal Szarvas Petra juhokat tartanak Porteleken mesés környezetben kifejezetten azzal a célzattal, hogy terelő trainingeket lehessen szervezni a Szarvas Tanyán rendszeresen. Több trainer is ellátogat évente hozzájuk szemináriumokat tartani, de versenyek és munkavizsgák is megrendezésre kerülnek rendszeresen. A trainingeken, versenyeken és vizsgákon elsősorban külföldi fajták (Border Collie, Beauceron, Malinois, Briard, Lakenois) gyakorolnak.

Mivel Bea és Wicca egy olyan gyakorláson vett részt, ahol Leczki Sarolta volt a trainer, ezért mi is egy ilyen alkalomra jelentkeztünk. A trainingek, gyakorlások, versenyek és vizsgák elsősorban nem magyar terelő kutyafajtákra alapozottak, ezért az interbreed szabályzat előírásaihoz alkalmazkodtunk. Leczki Sarolta személyében egy nagyon profi, határozott és céltudatos trainert ismerhettünk meg.

Sirkó Levente Rudi Pulival, Pásztor Antal Szotyi Pulival és jómagam Rigó Sinkával vettünk részt a képzésen. Kutyáinkkal Border Collie, Malinois, Beauceron fajtákkal együtt gyakoroltunk, hasonló képzési, tanítási elvek mentén.

Szarvas Attila és Pakai Judit vendégszeretete és Leczki Sarolta szakmailag megalapozott felügyelete mellett gyakorolhattunk. Magyar terelő kutyáink olyannyira helyt álltak és elnyerték a rendezők, szervezők bizalmát munkájukkal, hogy lehetőséget kaptunk a jövőben trainingeket szervezni Porteleken.

Fényképek ITT

A training eredményes volt, aminek következtében FCI Interbreed Traditional Herding munkavizsgán (HWT) vettünk részt:

Pásztor Antal és Rasztari-Duci Mente Szotyi 88 pont

Tari József és Rigó 84 pont
munkavizsgát tett.

2014. december 7. Portelek
Bíró: Patkó Istvánné

Kökényesi Hajnalka munkavizsga képei

Vizsgánk előtt a Border Collie fajta munkavizsga követelményeit, terelő munkáját is testközelből megismerhettük.