Bivaly hajtás

2014.10.26. 

Mórahalom...

 

Nem könnyű kenyér maradandót alkotni és létre hozni. Ennek egyik legjobb példája a marha hajtás gyakorlásának megvalósulása Mórahalmon. Rögös, kitartó, elszánt munka vezet a megvalósulásig, de a példa is mutatja, hogy megéri. Marha hajtás gyakorlását, a kutyák valamennyire is szervezett tanítását hivatalosan nem csinálja ma Magyarországon senki. A gulyások, csordások, pásztorok kezén mégis ennek a használati területnek évszázados hagyományai vannak. Mégis ha megnézzük a mai magyar valóságot, akkor láthatjuk, hogy a terelő képzés, training, clinic, verseny és vizsga összességében kizárólagosan juhokkal történő terelő munkára épül. Pedig nagy igény lenne rá, mert a kutyák marhák melletti munkájára nagy szükség van, keresett a gyakorlatban.

Marha hajtás gyakorlással próbálkoztunk már több esetben több helyszínen. Mégsem valósult meg, csak alkalmi lehetőségek maradtak. Próbálkoztunk Magyar Szürke Marha mellett, de rájöttünk, hogy sem a kutyák, sem a gazdák nincsenek még erre felkészülve, hogy gyakorolják a félelmet és égbe emeljék adrenalin szintjüket. Próbálkoztunk szarvasmarha, elsősorban húsmarha telepen, tenyészetekben, de vagy nem voltunk szívesen látott vendégek, vagy a körülmények nem tették lehetővé, hogy a rendszeres gyakorlás kialakuljon, megvesse lábát a helyszínen.

Mórahalmon a Bivaly Rezervátumban is először csak alkalmi lehetőségnek indult, amikor az ökológiai állattartás állattenyésztési és állategészségügyi követelményeit, szabályait teljesíteni kellett (fülszám krotáliázás, Brucella vérvétel, TBC bőrpróba). Ezeken az alkalmakon általában ketten vettünk részt Nagy Gábor barátommal. De ennek köszönhetően két alkalommal is sikeres terelési bemutatót tartottunk a minden évben megrendezésre kerülő Bivaly Fesztivál programjaként a közönségnek. Idén ebben az évben a Bivaly Fesztivál beköltözött Mórahalom központjába, így terelési bemutatóra nem volt szükség. Pedig a két alkalom során a közönségnek nagyon tetszett, második alkalommal már többen kifejezetten kíváncsiak voltak erre. Majd indult a rezervátumot működtető, üzemeltető önkormányzat kezdeményezésére egy projekt, ami a magyar kutyafajtákkal kapcsolatos. Ennek keretében tartottunk fajtabemutatót Mórahalmon az Óvoda Születésnapon.

Tovább gondolva ezt Mórahalom Önkormányzata kérésünkre teret engedett a lehetőségnek, hogy magyar kutyáink rendszeresen, állandóan gyakorolhassák ezt a mesterséget. Ez a Bivaly Rezervátum II. számú telepén valósult meg, ahol az I. számú telepen élő tehenektől és bikától származó bika borjak nevelkednek választás után. Az egyeztetést tett követte és októberben meg is történt az első gyakorlás.

Fényképek ITT

A Bivaly Rezervátum II. számú telepének gondnoka Árpási Mihály és felesége Réka nagy szeretettel látott bennünket vendégül minden egyes alkalommal. A kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően szívesen látott csapat lettünk a bivaly rezervátum életében. Így november hónapban már mindketten nagyon vártuk a következő alkalmat.

Fényképek ITT

Persze mondhatná bárki, hogy hiszen ezek szinte borjak, növendék fiatal állatok. Kezdő kutyát, pláne kezdő gazdával nem viszünk egyből a bivaly bocsukat féltő tehenekhez. A hajtó kutyáknak is, de elsősorban a velük dolgozó embereknek meg kell tanulni, hogy a marha hajtás miben, mennyiben más, mint a juhok terelése, a bivalyok mellet hogyan, miként kell viselkedni. Erre a lehető legjobb módszer a növendék, még nem ivarérett bikák terelése. Egyrészt a kutya is megtanulja, hogyan dolgozzon eredményesen, és ha baj történik, akkor nem vész oda, másrészt a kutyákkal bánó emberek is hasznos tapasztalatokat szerezhetnek baj nélkül. Ez természetesen a kezdet és az első lépések. Terveink és céljaink vannak bőven a folytatáshoz. Kijelenthetjük, hogy a munka elkezdődött és a marha hajtás gyakorlása megvalósult!