Finn juhtenyésztők látogatása Magyarországon

2014.10.07. 

Magyarország...

 

Amikor 2009. év decemberében személyesen Finnországban jártam, akkor Leanna Haarni és családja szeretettel látott vendégül és igyekezett minél többet megmutatni Finnországból. Az ottani élmények örök emlékek maradnak. Azóta is rendszeresen eszembe jutnak és folyton azon gondolkodtam, hogy miként lehetne ezt viszonozni. A látogatás kapcsán nem csak a saját tenyésztésű Pulik miatt barátság alakult ki Leanna Haarnival. Ez év nyarának végén Leanna nagy szervezésbe fogott, amely kapcsán megkeresett, mert juhtenyésztő farmerek kis csoportja tervezett tanulmány útra jönni Magyarországra. Az egyeztetés során abban maradtunk, hogy elsősorban nem a kirakatra kíváncsiak, hanem a tényleges valóságra. Ezért a néhány nap itt tartózkodásuk, látogatásuk idejére egy komplett esemény programot állítottunk össze:

október 7. napján késő délután érkeztek és a Páva Vendégházban szálltak meg Mórahalmon.

október 8.
reggel: A Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságon Dr. Tihanyi Zala Szeged Járási főállatorvos szakmai előadása a juhtenyésztés szabályairól és magyar vonatkozásairól.
délelőtt: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Tanüzem Hódmezővásárhely látogatás Gáspár Lajosné vezetésével a Magyar Merinó Törzstenyészetben
délután: Engi Magdolna idegenvezetésével túra Mórahalom vidékén a helyi látnivalókkal és a Bivaly Rezervátumban

október 9.
délelőtt: Páva Vendégház Mórahalom terelési bemutató és beszélgetés
délután: látogatás Sándorfalván Hevesiné Becsei Anna kistermelőnél, eszmecsere a kistermelői tejtermékek készítéséről

október 10.
Hortobágy Szálka major Magyar Rackajuhtenyésztő Egyesület nyári járás. Látogatás Kovács Sándor juhásznál.

Fényképek ITT

Hatan jöttek el, de az eltelt napok alatt rengeteget beszélgettünk és jó kapcsolat alakult ki közöttünk. A tolmácsolásban óriási segítséget jelentett Leanna Haarni profi, anyanyelvi szintű magyar nyelvtudása, mert a mi angol tudásunk erősen hagy kívánnivalót.

Az ittlétük alatt ismét a jó csapatmunka eredményessége tett tanúbizonyságot. Fájó szívvel meghatódva búcsúztunk el mindannyian, és reméljük, hogy a szívükben vittek Finnországba magukban haza egy kis Magyarországot.