Terelő Verseny és Pásztor Találkozó

2014.09.13. 

Hortobágy...

 

A Duna-Tisza Hagyományőrző és Sport Egyesület egyik legjelentősebb szezon eseménye a Hortobágyon megrendezésre kerülő terelő verseny forduló. Nem csak a terelő verseny miatt, hanem a pásztor találkozó jóvoltából, mert a hivatásos pásztorok igen nagy számban képviseltetik magukat ezen a rendezvényen, ami méltó képpen emeli a rangját az eseménynek.

Hortobágy a magyar pásztorkultúra egyik legnagyobb fellegvára, a hagyományőrzés egyik legjelentősebb őshazája!

Számadó osztályban minden évben 10 főt meghaladó hivatásos pásztor jelenik meg, nevez be minden nap dolgozó, kenyérkereső kutyájával.

Ezért már több éve számunkra az egyik legjelentősebb esemény, melyre feltétlenül ellátogatunk minden évben. Persze ilyen hortobágyi esemény a Gulyásverseny is, illetve a Magyar Racka Napja.

Nem utolsó sorban életemben először láttam itt 2009. évben Sinkákat dolgozni, ami egy életre szóló élmény és örök emlék. De ekkor van mód eszmét cserélni, találkozni, beszélgetni a pásztorokkal, akiknek a tudása, tapasztalata örök mérvadó számunkra a terelés gyakorlásában. Hiszen mi nem a verseny szemlélet szerint kívánjuk a terelést megismerni, valamelyest elsajátítani, hanem hagyományos módon, az eredeti használati értéket szem előtt tartva és megőrizve.

Ezért a terelő verseny is kicsit más a Hortobágyon, mint a többi fordulón. Kezdő kisbojtár osztályban Nagy Gábor Filkóval és Pásztor Antal Szotyival nevezett a terelő versenyre.

Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, mert nem csak a hivatásos számadó osztály összes versenyzője szerepelt előttünk, hanem az egész napos áztató eső rányomta a bélyegét az egész rendezvényre. Loncsák Lehel és Veres József baráti köre bográcsban főzte a Racka pörköltet, és az eső ellenére jó hangulatban telt az egész nap.

Fényképek ITT

A terelő verseny mellett Mudi tenyészszemle és ösztönpróba képességvizsga is megrendezésre került. A képességvizsgán Wenzel Katalin bírált.

Belovai János Iharberki Jutas cifra Mudijával terelő ösztönpróbát tett.

Eredmények:

Bíró: Pischoff Ferenc

Kisbojtár osztály:

I. helyezett Nagy Gábor és Filkó
II. helyzett Wenzel Katalin és Menyus
III. helyezett Pásztor Antal és Szotyi
IV. helyezett Heczendorfer István és Cigle

Számadó hivatásos osztály:

1. helyezett Kiss Gábor és Nudli Mudi
2. helyzett Kovács Sándor és Bendegúz Sinka

Rasztari-Duci Mente Szotyi munkája annyira tetszett Hortobágy Örökös Pásztorainak, hogy a versenyen való szereplése után magukhoz hívatták Pásztor Antalt a Pulival beszélgetni.
A rendezvény t követően még beszélgettünk a pásztorokkal, majd hazafelé útba ejtettük és meglátogattuk Veres József otthonát Nagyhegyesen.