Gazda napok

2014.08.09. 

Szentlőrinc...

 

Eddig bemutatókat, gyakorlást csak az itteni, helyi régióban szerveztünk és rendeztünk. A terelés gyakorlások alatt eljött annak is az ideje, hogy kicsit ebben is kilépjünk, kitekintsünk a saját komfort zónánkból. Vajon mit szólnak ehhez mások máshol, illetve eltudjuk-e mindezt vinni máshová is.

A Szentlőrinci Gazda Napokra a szervezők közül Nagy Jánostól, és Hegedüs Tibortól kaptunk személyes meghívást. Akkor még egyik fél sem sejtette, hogy milyen kapcsolat elé nézünk. A terelési bemutatók megvalósítása nem könnyű feladat. Ezt mi tudjuk jól és tapasztalta Hegedüs Tibor is, amikor személyesen jött el hozzánk Ópusztaszerre megnézni bennünket. A karámot a rendezők biztosították számunkra, nem is akármilyen minőségben. A terelési bemutatókhoz kutyázott juhokra van szükség. Pekár László saját nyájából bocsájtott rendelkezésünkre egy tucatnyit a megvalósításhoz. Jó kondícióban lévő, kutyát ismerő, de nem túlkutyázott, nem automata juhokat kaptunk kiváló minőségben. A szállást szintén a szervezők bonyolították le nekünk, Végh Gábor közbenjárásával a Hetvehely Sásvölgyi vadászház és erdei iskola vendégházában, ami maga a baranyai paradicsom. Festői környezetben pihenhettük ki az első napot. Maga a rendezvény is érdekes és színes volt számunkra, mert a nagyüzemi, intenzív gazdasági termelés helyett a kistermelői, és főleg a helyi, táj jellegű állattenyésztést és növénytermesztést helyezte előtérbe. Ez nagyon tetszett. A szervezők, rendezők részéről olyan példa értékű vendégszeretetben volt részünk, hogy nemcsak örök emlék marad, de tartós barátságok is szövődtek ezalatt. Mindkét nap az ebédet Hegedüs Tibor és Nagy János készítette nekünk.

A rendezvényen a Kossuth Rádió is tiszteletét tette és riportot készítettek velünk.

Hajnaltáj 2014. augusztus 21. adás a 42. perctől

Az első nap csak járattuk a juhokat, de a közönség érdeklődése olyan mértékű volt, hogy délután bemutatót tartottunk az akkori aktuális elért állapotról. A jó hangulathoz Pekár László maga kínálta a kalap és konty alá valót. Szombaton a karám mellett lévő lovas pályán zajló események miatt egyeztetve a lovas versennyel, annak szüneteiben tartottunk bemutatókat a közönség, látogatók nagy örömére, akik minden kutya munkáját tapssal, néha üdvrivalgással díjazták. Nagyon jó érzés Szentlőrincen lenni ilyen közegben, környezetben, ilyen emberek között. Köszönünk szépen mindent, és ahogy megbeszéltük a terelési bemutató bár most új, első bálozós esemény volt, de rendszeres lesz. Szó szerint könnybe lábadt szemmel búcsúztunk, de nem örökre. Még nagyon sokat fogjuk emlegetni egymás között is a szentlőrinci tapasztalatokat.

Fényképek ITT