Hungarikum Fesztivál

2014.08.07. 

Szeged...

 

Emlékszem jól a legelső alkalomra, amikor a Hungarikum Fesztivál szinte berobbant a köztudatba Szegeden. Akkor hiánypótló, úttörő kezdeményezés volt, amely eseményre, és főleg a jellegére éhes, szomjas volt a nagyközönség, ugyanakkor mivel új arculatnak számított sokan kételkedve viszonyultak hozzá, vagy nem nézték jó szemmel. Sok éve ennek már és a Hungarikum Fesztivál talán a legjobb példa arra, hogy ma, jelenleg Magyarországon úttörő kezdeményezés, önálló ötlet nagyon kevés van, másolás, koppintás annál több. Olyannyira, hogy akár a régióban is mára már egymást érik az ilyen jellegű rendezvények. De a jellegű az sajnos nem ugyanaz, csak olyasmi, hasonló ízű, mint az eredeti.

A rendezvény fő szervezője a Pálma Reklám Stúdió. Sztáry Erika és Elekes Zoltán már a kezdetekkor fontosnak tartotta, hogy a Magyar Kutyafajták, mint élő Hungarikumok szerepeljenek ezen a rendezvényen. A Hungarikum Fesztivál minden egyes évben jelentős számú közönséget vonz. Még akkor is, ha tényleg Szeged a Fesztiválok Városa lett és egymást érik az ilyen rendezvények. Az egymásba torkolló rendezvények következménye, hogy megosztja az érdeklődő tömeget. A Hungarikum Fesztiválnak mégis minden évben sikerül elérnie, hogy az egyik legjelentősebb érdeklődésre számont tartott esemény. Ez bizony legtöbbször több ezres ember tömeget jelent a színpad előtt. Ilyen helyen, ilyen alkalmakon, ilyen eseményeken mindig megtiszteltetés a magyar kutyák fellépése. Így volt ez idén is, mert a Hungarikum Fesztivál részünkről azon kevés rendezvények egyike, ahol fontosnak tartjuk a fajtabemutatót.

Fényképek ITT

Sztráry Erikával és családjával azóta baráti kapcsolat alakult ki közöttünk és idén külön megkért bennünket a részvételre azért, mert tudatában volt annak, hogy a magyar kutyafajták bemutatója sorsforduló ponthoz érkezett. Természetesen a felkérésnek örömmel tettünk eleget.

Idén is már a bemutató előtt érkeztek az emberek, akik direkt a fajtabemutatóra látogattak el a rendezvényre. Már a gyülekezés alatt rengeteg ember vette körül kutyáinkat érdeklődve. Ahogy elkezdődött a bemutató csak gyűlt és gyűlt a tömeg. Az időjárás éppen kedves volt hozzánk, mert türelemmel kivárta ez az idei esőben gazdag nyár, hogy a fajtabemutató megtörténjen. Aztán a bemutató befejeztével hatalmas mennydörgések közepette jelezte, hogy hamarosan megerednek az ég csatornái és gyakorlatilag leszakadt az ég egy rövid időre.

Az emberek viszont nem mentek el. Mint a görögtűz, melynek a víz sem árthat. Az árkádok, ereszek alá húzódva, ki-ki egy platánfa oltalmát keresve várta az eső végeztét a szegedi nyárban.