II. Rózsa Sándor Fesztivál

2014.07.19. 

Ásotthalom...

 

Tavaly az első Ásotthalmon megrendezett Rózsa Sándor Fesztiválra meghívást kaptunk Toroczkai Lászlótól, aki a fesztivál végén akkor jelezte, hogy jövőre vissza várnak bennünket. Akkor tavaly még az Ásotthalom Strand területén került megrendezésre. Egy év lehet nagy idő, jelentős idő is egy település történetében. Ásotthalom napjainkban reform korát éli. Toroczkai László azóta polgármester lett. A Rózsa Sándor Fesztivál pedig a település egyik jelentős eseménye, melyet idén a település központjának fő helyére a piactérre szerveztek. Ásotthalmon azóta tájház áll a központban, amely múzeum, Rózsa Sándor az egykori betyár vezér emléktárgyaival. Az emlékház előtt kézzel fából faragott gyönyörű emberi szobor alakok láthatók. Az emlékház egyik oldalán kaptak helyet a lovasok, lovas kocsisok és oda vették be magukat a hagyományőrző betyárok is. Az emlékház másik oldalán a terelő karám kapott helyet, melyet csakúgy, mint tavaly, idén is a rendezők biztosítottak számunkra.

Fényképek ITT

A Rózsa Sándor Emlékház mögött színpadon egész nap zajlottak az események. A rendezvényen főző versenyt és szerveztek, melyre a Magyarfajtás Munkakutyások csapata is benevezett Bányász István barátunk bográcsos csípős babjával.

A délutánra meghirdetett terelési bemutató elején a rendezvény szellemiségéhez hűen őrző pásztorkutyáink képességei is bemutatásra kerültek, hogy az egykori betyárvilág idején milyen házőrzőkkel volt dolga a magyar puszta végtelen tanyavilágában a tolvajoknak, rablóknak.

Egész nap, és a terelési bemutatón is Puli, Pumi, Mudi és Sinka terelt a közönségnek. A bemutató időpontja nem is igazán emelkedett ki az egész napos terelésből, mert érdeklődők, kíváncsiskodók folyamatosan jöttek.
Az esemény tanulsága az volt számunkra, hogy legyünk bárhol és bármikor, mi együtt mindenütt és mindenhol jól érezzük magunkat!