XIII. Tappancs Fesztivál

2014.07.06. 

Szeged...

 

A Tappancs Fesztiválon a magyar kutyafajták bemutatója már hosszú évek óta hagyomány. A Fesztivál rendezői, szervezői szimpatizálnak a magyar kutyafajták ügyével, és fontosnak érzik, hogy a minden évben megrendezésre kerülő napjukon részt vegyenek, szerepeljenek. Volt idő, amikor ez szinte csak annyiból állt, hogy találkoztunk, beszélgettünk. Volt idő, amikor egymást érték a régió kutyaiskoláinak bemutatói és az országos média is jelentős mértékben kíváncsi volt az eseményre.

Összességében az egész évben tartott fajtabemutatók alatt az évek során rakódott, gyűlt bennünk a gondolat, hogy más alapokra helyezve kellene csinálni. A fajtabemutatók jelentősége vesztett értékéből, kezdett az idők folyamán elértéktelenedni.

Ezért úgy döntöttem, arra az elhatározásra jutottam, hogy kevés kivétellel nem csinálom tovább, teret engedve egyrészt a kritikusoknak, másrészt azoknak a fajtabemutatóknak, amire a legtöbb rendezvénynek igénye, szüksége van.

A kevés kivételek egyike a Tappancs Fesztivál Szegeden. Ez pedig az emlékek, a hagyományteremtés mellett Farkas Gabriella személyének köszönhető. Vele egyeztetve ebben az évben egy rendhagyó, merőben más fajtabemutatót tartottunk.

A rendezvény szellemiségéhez hűen az egyes fajták bemutatása során elsősorban állatvédelmi, állatjóléti szempontokat, tudnivalókat vettünk figyelembe.

A fajtabemutató mellett a Tappancs Szeged Alapítvány teret engedett terelési és őrző bemutatónak is a Tappancs Fesztiválon. Nem sokan mondhatják el, hogy tereltek, terelési bemutatót tartottak állatvédelmi rendezvényen. A terelő csapatunknak sikerült, és a közönség körében nagy érdeklődésre tartott számot. A siker és az eredmény minden tekintetben csapatmunka eredménye!

A terelési bemutató előtt magyar őrző pásztorkutyáink is jó ösztöneikről tettek tanúbizonyságot. A Kuvasz és a Komondor őrző képességének sajátosságait ismerhette meg a közönség.

A terelési bemutatót libákkal csináltuk, azaz a közönség felé a legkíméletesebb terelési módot kellett prezentálnunk. Nagy feladat elé állítva ezzel magunkat és kutyáinkat. A terelési bemutató a nagy érdeklődés mellett nagy reklámot is kapott a fesztivál szervezőitől.

Fényképek ITT 

A sok ok közül az egyik, ami miatt a bemutatóktól becsömörlöttem talán már a feledés homályába vész, hogy nem is olyan rég még volt olyan kedves tenyésztő sporttárs, aki feljelentett az állatvédőknél, hogy nálunk a terelés állatkínzás és a kutyákat uszítjuk a juhokra. Azért vész a feledés homályába, mert erre talán már senki nem emlékszik, ellenben így lehetett az, hogy az állatvédelmi hatóság és a helyi állatvédelmi őrség akkor megismerte a munkánkat, szemléletünket. Ennek köszönhetően lehetőséget kaptunk terelési bemutatóra a Tappancs Állatfesztiválon. Valóban nem sokan tereltek még állatvédelmi rendezvényen, de olyannyira jól sikerült, hogy a bemutató után többen is odajöttek megkérdezni hol és mikor lesz a következő, mert szívesen megnéznék és hoznák a családjukat, ismerőseiket is! Köszönet a rendezőknek és elismerés a résztvevőknek, mert szerintem nagy lépést tettek a magyar stílusú terelés népszerűsítéséért, elismeréséért. Azt tudjuk, hogy a környező országokban és Európa szerte a trainerek, juhos gazdák nem igazán rajonganak a magyar kutyákért a stílusuk miatt. Ezért megítélésem szerint mérföldkő egy ilyen lépés!