Szeri Húsvét és Szent György Nap

2014.04.21. 

Ópusztaszer...

 

A Húsvét minden évben tradicionálisan nagy ünnep az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark rendezvényei között. Nemcsak a tavasz kezdete, a szezon évadnyitó rendezvénye, hanem a látogatók azért is jönnek nagy számmal ebből az alkalomból, mert a hagyományos, történelmet idéző, klasszikus Húsvétra kíváncsiak.

Fényképek ITT

A rengeteg néző, érdeklődő, a látogató embertömeg naponta több alkalommal is terelési bemutatót láthatott. A magyar pásztorkultúrában hagyományos Szent György Nap kihajtási ünnepet erre az alkalomra összpontosítottuk.
A terelési bemutatók mellett hagyományos rackanyírást is láthattak a nézők, Nagy András barátom kivitelezésében.

Jó volt látni az alkalomhoz illő öltözékben szereplő résztvevőket, miközben a kutyáik pedig méltó módon mutatták be a magyar stílusú terelést a nagyszámú közönségnek. De bemutató után, a bemutatók között is rengetegen voltak kíváncsiak kutyáinkra.

Sajnos a tavasz egyik legnagyobb ünnepének végét egyéb háttér történések beárnyékolták, melyek rakódtak, torlódtak és gyűltek már egy ideje bennünk. Ahogy az utolsó cseppek egy feszülésig teli pohárban a teljes tartalomra hatással kidőléshez vezetnek, úgy a feszültség egyre nőtt a pohár tartalmában ezeddig.

Mindezek következtében a Húsvét részünkről egy több éves, nagy horderejű és jelentős tartalmú korszak lezárását jelentette. Ez volt az utolsó terelésünk Ópusztaszeren…