Szobori Búcsú

2013.09.15. 

Ópusztaszer...

 

116 évvel ezelőtt még nem igazán volt ilyen sűrűn lakott, és beépített a puszta. A Dél-alföldön a tanyavilágban meglehetősen elszigetelten éltek az emberek. Éppen ezért minden egyes környékbeli eseményt számon tartottak. Aztán ahogy benépesedett a puszta, úgy merültek feledésbe egyre inkább ezek az események, alkalmak. Ezt élesztette újjá, rázta fel a feledés álmából az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark a Szobori Búcsú rendezvénnyel.

Ó időkben a PUSZTA vidékén minden SZER évről évre emlékezetes esemény volt. Hiszen a régi ma már ódonnak számító korban a Dél-Alföldi végtelen rónaságból az emberek ilyenkor ejtették szerét annak, hogy találkozzanak. De nemcsak az ó történelmi időkben, hanem emlékszem még néhány évtizeddel ezelőtt is gyermek koromban jelentős esemény volt a búcsú minden környékbeli településen. Katolikus ünnep révén minden egyes búcsú egyházi eseményhez kötődött. Sándorfalván Mária Nap, Algyőn Anna Nap, Ópusztaszer Kisboldogasszony és így tovább.

Nagy és jelentős esemény lévén a búcsú, a környékről rengeteg ember látogatott el Ópusztaszerre is. Vidéki gazdálkodó emberek az esetek többségében lovaskocsikkal érkeztek. Azt is tudni, ismerni kell, hogy az alföldi ember a pusztában úgy tájékozódik, hogy a vidéken található fontosabb maradandó építményekhez viszonyít. Lehet ez egy tanyasi iskola, épített kereszt (itteni nyelvjárás szerint: köröszt), feszület, vagy szobor, mint az Árpád Emlékmű is Ópusztaszeren.

A katolikus ünnep, és mise mellett a búcsú vásár is volt egyben, ahol a vidéki ember megvásárolhatta a háztartás és gazdálkodás kellékeit. De a búcsú vásári forgatagában kedvére szórakozhatott is. Ezért búcsú alkalmával az iparosok, mesterek portékái mellett a cukorka, édesség árus, lacikonyhás, de a lánchinta, körhinta, forgó is jól megfér egymás mellett.

 

Szer üzenete díj! 

 

2007. évben ezt a hagyományt keltette újra életre az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark. A Szobori Búcsú eseményéhez ünnepi szentmise is kapcsolódik. A búcsú kulturális szempontból is jelentős esemény, mert ekkor kerül átadásra a Szer Üzenete Díj. A Szobori Búcsú a környékbeli települések egyik legjelentősebb lovas eseménye is a fogatosok szempontjából, mert a vidék egyik legnagyobb számú lófogatos megjelenése, seregszemléje.

 

Délmagyarország cikk! 

 

Néhány éve rendszeresen meghívást kaptunk a szervezőktől, így a Szobori Búcsú alkalmából a magyar kutyák is helyet kaptak a rendezvényen magyar stílusú terelési bemutatóval.

 

Fényképek itt! 

 

Ebben az évben közel 40 gyönyörű kocsi, fogat, fiáker, kordé, szekér, hintó jött el és találkozott az Árpád Emlékműnél. Az ünnepi misén is sokan jelentek meg és a terelő kutyák is jót dolgoztak. Az Indián Nyár, vagy ahogy a környéken mondják a Vénasszonyok Nyara még az időjárás szempontjából is kedvezett az eseménynek.

 

Köszönjük idén is a meghívást. Nagyon szép volt!