Rózsa Sándor Betyárnapok

2013.08.03. 

Ópusztaszer...

 

Rózsa Sándor a híres betyár vezér születésének 200. évfordulójára emlékeztek Ópusztaszeren. Nem is akárhogy, mert a több napos rendezvény több különböző helyszínhez kapcsolódott. Az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark területén szombaton a rendezvény fő napján már reggeltől egymást követték az események.

Tavasszal a szezon kezdetén többen szomorúan tapasztaltuk, hogy idén a több éves hagyományokra visszatekintő Betyártoborzó elmarad. Vagyis nem maradt el, hanem a park vezetősége erre a mostani évfordulóra helyezte át a súlypontját ennek a hagyományos eseménynek. Megérte. Aki szombaton kilátogatott az emlékparkba, azt kárpótolta minden tekintetben a monumentális rendezvény.

Rózsa Sándornak, a térség és a vidék messzi földön híres, ismert vezér alakjának méltó módon állítottak emléket. A hagyományőrzés puskaropogásos, ágyúdörrenős, betyárüldöző hangulatában jutott bőven hely a pásztorkultúrának!

Kora délután, ahogy kezdett elülni a csatazaj, és a betyárok is sorra pandúr kézre kerültek a látogatók, nézelődők a terelő karám körül gyülekeztek. Többen már délelőtt kérdezősködtek a délutáni bemutató felől.

Bizony a szabadságharc körüli és azt követő időkben a puszta betyárjainak dolgát sokat nehezítették a magyar őrző pásztorkutyák, akik a pásztor emberek vagyonát, értékét jelentő jószágokra vigyáztak. A bemutató elején ebből kaptak ízelítőt a látogatók.

Nagy András az Erdősor Kincse Tenyészet Kuvasza Vértesi-Selymes Ohaj, és Partizer Csaba a Kulcsi Komisz Tenyészet Komondora Szabóréti Balta mutatta meg azt a lángot, tüzet, amit eleink érezhettek, akiknek a vagyonára, értékeire betyárok törtek.

 

Őrzési bemutató  

 

Ezt a légkört, és a kutyák részéről ezt a karaktert Berkes Zsolt, a Sándorfalvi Kutyaiskola vezetőjének képzett, gyakorlott csibész segédelése által köszönhetően szemléltettük.

A bemutatóig a juhokat Tenke Ferenc Pulija Krampusz, és Kósa Andrea Pulija Rasztari-Duci Mente Szotyi járatta.

 

Terelés

 

A magyar őrző pásztorkutyák mellett a jószágok mozgatásában, hajtásában már Rózsa Sándor idejében is a pásztorok segítségére voltak magyar terelő pásztorkutyáink. A terelő kutyák betanításának különböző szintjeit, fontosabb állomásait szemléltettük a bemutatón.

Nagy Gábor Mudija, Beszédes A Mudim Cemende Cikta Zita ösztön tekintetében mutatta meg a kezdő szintet. Erdei Norbert Pumija, Csúnyatelepi Málé szemléltette a haladó szintet. Tari József Sinkája, Gyopár pedig azt mutatta be, amikor a terelő kutya kéz alatt már stabilan dolgozik.

 

Fényképek ITT! 

 

A nap folyamán 4000 körüli látogató érkezett az emlékparkba. A színes, változatos, érdekes programoknak köszönhetően a legtöbben kitartottak délután is a nyári forróság ellenére. Ennek köszönhetően a magyar kutyáink munkájára is rengetegen voltak kíváncsiak. A magyar pásztorkutyák őrző és terelési bemutatója nagy sikert aratott.

 

Köszönet minden résztvevőnek, és külön köszönet a szervezőknek!