Bivaly Fesztivál

2013.07.27. 

Mórahalom Nagyszéksós-tó...

 

Idén már második alkalommal került megrendezésre Mórahalom egyik legnagyobb társadalmi rendezvénye a Bivaly Fesztivál. Idén is rengeteg csapat fogott össze, hogy ez alkalomból egész évben készülve a rendezvényre megismertesse és népszerűsítse a Dél-Alföldre visszatért gasztronómiai különlegességet, a bivaly húsból készült magyaros ízeket.

 

Délmagyarország cikk! 

 

Tavaly első alkalommal hirtelen ötlettől vezérelve kaptunk meghívást bivaly hajtásra, annak bemutatására a közönségnek. A bemutató olyan jól sikerült, hogy idén a szervezők már számítottak és építettek erre a rendezvényen. Egész évben rendszeresen gyakorolhattunk, hogy az idei fesztiválon még színvonalasabb bemutatót tarthassunk.

A terelés, mint sport és szabadidős, kedvtelésből űzött tevékenység, hobbi az esetek túlnyomó részében juhokra épül, juhokkal történik. A hivatásos pásztorkodás persze más, de a gyakorlás, tanítás csakúgy, mint az ösztönpróba, verseny szinte mindig juhokkal történik. Nincs is Magyarországnak szarvasmarhákra kidolgozott verseny szabályzata, pláne bejáratott, kialakult és írásban is hivatalossá tett képzési, gyakorlási metódusa. Pedig a pásztorkodáson belül a gulyás szakma meglehetősen nagy és jelentős múltra tekint vissza, arról nem is beszélve, hogy jelen pillanatban, napjainkban pásztorkutyáinkat illetően is egy meglehetősen nagy vevő teret jelentene. Már ha a célunk az, hogy egykori terelő pásztorkutyáinkat vissza szervezzük a használat területére, illetve amennyiben cél az, hogy az egykori használati értéküket minél jobban megőrizzük.

Amíg a juhokkal való gyakorlás, tanítás, képzés egyre inkább teret hódít, egyre népszerűbb, olyannyira, hogy már országon belül is különböző képzési rendszerek, iskolák alakulnak, addig a gulyások mellett dolgozó kutyák speciális kívánalmaival kevesen törődnek.

Talán Mórahalom az egyetlen, ahol a magyar terelőkutyák bivallyal gyakorolhatnak rendszeresen, de azon kevés helyek egyike is, ahol a feltételek, körülmények ideálisak arra, hogy a használat ezen területét is népszerűsítsük, illetve megőrizzük. A Mórahalom Bivaly Rezervátum vezetői, de még alkalmazottai is meglehetősen nagy szeretettel támogatnak bennünket, illetve biztatnak minden egyes lehetőségre.

Az idei rendezvény még jobban sikerült, mint tavaly! Idén már nemzetközivé vált a főző csapatok versengése is. A bivaly terelési bemutatóval már számoltak a látogatók, vendégek is, illetve még többen voltak kíváncsiak, nézték meg kutyáink szereplését.

A marha hajtás kicsit más, mint a juhok terelése. Más kívánalmakat is támaszt a tereléssel kapcsolatban, illetve válogatja is a terelő kutyát! Ezért külön köszönet azoknak a résztvevőknek, akik kitartottak az év során a gyakorlások alatt. Arra is rájöttünk közben, hogy a gazda részéről több esetben hiába az érdeklődés, ha a kutyában nincs meg erre az akarat. Mindenképpen figyelmeztető jel a tenyésztés és érték megőrzés szempontjából, hogy a juhokkal való terelés gyakorisága, elterjedése valahol elviszi ezt a dolgot óhatatlanul abba az irányba, hogy egyrészt egyre kevesebb a jó marhás kutya, másrészt sok esetben ezek a jó marhás kutyák a juhok mellett kialakult, kidolgozott képesség vizsgákon, verseny kritériumokban nem lesznek megfelelőek.

Mégis elmondhatjuk, idén már második alkalommal, hogy Mórahalom esetében a Bivaly Rezervátum vezetői, gondozói, üzemeltetői, fenntartói jóvoltából megvetették lábukat a magyar terelő pásztorkutyák ezen a területen és egy maroknyi lelkes, kitartó, elhivatott csapat rendszeresen gyakorolja ezt a kutyáival.

 

Fényképek ITT! 

 

Bőven van még mit tanulnunk, de a gyakorlások jóvoltából szerencsére látjuk az utat. A Bivaly Fesztivál szervezői idén a folytatásról és a jövőről biztosítottak bennünket, mert ők is elhivatottságot éreznek a magyar kutyákkal kapcsolatban. Számolnak, terveznek a bivaly tereléssel, és meglátták benne a lehetőséget.

Köszönjük a meghívást! Nagyon jó volt!