Rózsa Sándor Fesztivál

2013.07.20. 

Ásotthalom...

Egy felejthetetlen hétvégét töltöttünk Ásotthalmon az I. Rózsa Sándor Fesztiválon. Most először fordult elő, hogy terelés alkalmából a saját Rackák kiléptek a megszokott közegükből Ópusztaszerről. Egy teljesen új környezetben, és karámban kellett a kutyáknak is dolgozni a Rackákkal.

Ezeddig többen kerestek már meg, hogy egy-egy rendezvény alkalmából tartsunk terelési bemutatót. De ez mindig valami okból meghiúsult, mert vagy a körülmények nem voltak teljes mértékben biztonságosak, vagy megfelelő karám nem állt rendelkezésre. Az Ásotthalmon rendezett Rózsa Sándor Fesztivál szervezői közül Toroczkai László keresett meg szintén olyan céllal, hogy valósítsuk meg ezt. A szervezők, rendezők viszont komolyan gondolták! Olyannyira, hogy a terelés biztosításaként egy komoly, erős karámot építettek számunkra árnyékos résszel, sövénnyel, hangos színpadtól távol, külön bejárattal, pihentetővel, hangosítással.

Mivel komolyan gondolták, áldoztak rá, ezért a megszokott csapattal megcsináltuk!

Kicsit tartottam tőle, hogy probléma lehet azzal, hogy a Rackák nem a megszokott karámban mozognak majd és a kutyák is új környezetben dolgoznak. A vadhálót nem látják elsőre, mint a fából készült drankákat. Nem ismerik a sövényt, határoló falakat. Ezt még meg is toldottam azzal, hogy a vezér ürüt nem pakoltuk fel kora reggel az utánfutóra. A kutyákat inspiráló, ösztönző, de fejelős vezér ürü Ópusztaszeren maradt.

Megérkezés után hagytunk elegendő időt a juhoknak, hogy felmérjék a terepet. Sokáig álltak csak középen a karámban, fejjel kifelé körben és nézelődtek. 1 óra elteltével kezdtük őket óvatosan kutyával járatni. Először a karám határait ismertettük meg velük, hol a sövény, mi van mögötte, hol a vadháló. Majd rendszeresen középre húztuk őket kutyával magunkhoz.

A Rózsa Sándor Fesztivál Ásotthalmon a Homokháti Strandon került megrendezésre. Ezért volt lehetőségünk a szakmai gyakorlás mellett lazulni, pihenni, és még csobbantunk is egyet a nyári melegben. A kutyáink először óvatos duhajok voltak, de aztán ahogy megismerték, megszokták a környezetet úgy nyíltak ki és lettek egyre kezdeményezőbbek.

Hozzá teszem, hogy nem kiállításról beszélünk, ahol a kutyák pórázon közlekednek új helyszínen, hanem terelésről, ahol a kutyáknak nemcsak állni kell és lépkedni, hanem póráz nélkül magabiztosan dolgozni.

Tartottam attól is, hogy a kezdő és fejlődő kutyákat majd kissé visszaveti ez az új szituáció, de nem így történt!

A juhok szabályosan bíztak a kutyában és rábízták magukat a terelésre. Már szinte hozzá szoktató, bevezető járatás nélkül is rábólintanak arra, hogy most megint mi fog következni. Összeállnak és jöhet a kutya. Nem lódulnak el, nem rebbennek szét, nem szaladnak fejüket felszegve. Bár most kicsit később kezdtek el legelni, mint a megszokott közegükben. De érdekes módon a legeléshez megint a terelő kutya segítette hozzá őket.

Az új közeg, környezet ellenére a kezdő kutyák közül volt, aki most indult el, és minden kutya tudott fejlődni, előbbre lépni. Minden kutya számára kivétel nélkül hasznos volt a terelő nap!

 

SzegedMa.hu cikk képekkel! 

 

Terelési bemutató résztvevői:

 

Pásztor Antal és Kósa Andrea – Szabadszállás – Szotyi Pulival
Erdei Norbert és családja – Hódmezővásárhely – Málé Pumi
Sirkó Levente – Kecskemét – Bíbor, Panca és Rudi Pulikkal
Tari József – Juci Pulival és Rigó Sinkával

 

Kora délután a delelés, pihenő után a juhok is készen álltak a terelési bemutatóra.
A szervezők egész nap lehetőséget biztosítottak, hogy az érdeklődők lovas kocsival ellátogassanak Rózsa Sándor fájához.
Egész nap magyar nemzeti jelképekkel díszített ruházat, felszerelés volt kapható és a betyárvilágról fénykép tárlat megtekinthető.
A terelési bemutató után egy komoly történelmi előadást hallhattunk Toroczkai László előadásában Rózsa Sándorról, az akkori körülményekről hiteles bizonyítékokkal.
Este Forgács Gábor humorista estje, és a 3+2 együttes koncertje zárta a napot.

 De ekkorra már a juhokat újra bevagoníroztuk és az úton tartottak vissza Ópusztaszer felé.

 

 Fényképek ITT! 

 

Vasárnap szintén kora délután Magyar Pásztorkutyák Fajtabemutatóját tartottuk a helyszínen.

Mivel Rózsa Sándor és a betyárok világa összeforrt, eggyé vált egykor a pásztorkodással, ezért őrző és terelő magyar pásztorkutyáink az akkori kultúra, történelem tagadhatatlan részét képezték. A közönség a bemutató alatt is, de utána is testközelből ismerhette meg magyar fajtájú kutyáinkat.

 

Fajtabemutató résztvevői:

 

Drágossy Zsolt – Szatymaz – Kuvasz - Adél
Nagy András – Dóc – Kuvasz – Ohaj
Kocsis Kitty – Sándorfalva – Komondor – Agyar
Kocsis Kitty – Sándorfalva – Sinka – Acél
Erdei Norbert – Hódmezővásárhely – Pumi – Málé
Nagy Gábor – Mezőtúr –Mudi – Filkó

 

A résztvevőkkel önfeledten kikapcsolódva beszélgettünk kutyáinkról.

Köszönet a szervezőknek és rendezőknek a lehetőségért és az ideális feltételek biztosításáért!