Nyílzápor

2013.06.29. 

Ópusztaszer...

A magyar történelem kézzel fogható és szinte mindig tapintható Ópusztaszeren! Idén hetedik alkalommal került megrendezésre az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Nyílzápor, mint monumentális nagyrendezvény. Ebből az alkalomból a 907. esztendőben lezajlott Pozsonyi Csatára emlékeztek a helyszínen.

Már kora reggel korhű felszerelésbe öltözött emberek özönlötték el a park területét és nap közben folyamatosan duzzadt a hömpölygő tömeg. A park különböző helyszínein jól szervezetten egymást követték az események, bemutatók, rendezvények, koncertek és előadások. Magyar szívvel és lelkülettel jóleső érzés volt most barangolni a területen, az emberek között, de még az árusok forgataga is komoly, értékes portékákat kínált.

Egész nap a rendezvény alatt érződött a politikamentes nemzeti összetartozás.

Mivel hetedik alkalommal rendezték meg, ezért sokan már régi barátként, ismerősként üdvözölték egymást, sőt készültek a találkozás örömére.

Mi a szervezők, rendezők részéről külön felkérést kaptunk, hogy késő délelőtt tartsunk magyar stílusú terelési bemutatót! Rengetegen jöttek el és voltak kíváncsiak az őshonos juhokra és a magyar terelő kutyafajtáinkra.

Délután már mindenki a nap fő eseményét várta. A világ legnagyobb íjász együtt lövése mellett a Pozsonyi Csata elevenedett meg, illetve képet, ízelítőt és nem utolsó sorban maradandó emléket kaptunk a magyarok egykori nyilas harcmodoráról. A szervezők és rendezők kitettek magukért, mert olyan méltó módon és környezetben mutatták be mindezt, hogy aki nem látta sajnálhatja. Már a lovasok, íjászok bevonulása alatt libabőrös lett a közönség a zenétől, csatakiáltásoktól, kürtszótól és a monumentális látványtól. A bőr viseletek hangját embereken és lovakon nem adhatja vissza semmi, csak a ki jelen volt és testközelből látta az tudja elképzelni, beleképzelni, hogy milyen is volt egykor. A színvonalas kommentárnak köszönhetően 1 óra leforgása alatt többet tanulhattunk magyar történelemből, mintha csak a sorokat olvasnánk egy könyvből.

Magyar kutyáink is ott voltak, jelen voltak, amikor 1500 magyar nyílvesszőtől egy pillanatra szinte elsötétült az ég.

 

Fényképek ITT!