Őszi Terelő Tábor Ópusztaszer

2012.10.13-14. 

Magyar Terelő Pásztorkutyák részére ...

 

Ópusztaszeren mindig nagyon jó!

 VIDEO 

Tavasszal azért, mert a vakítóan beszűkült tél után az ember már alig várja, hogy kimozdulhasson és indul a természet, sarjad az élet a Nemzeti Történeti Emlékparkban is. Nyáron a pezsgő forgataggal járó programok miatt aktív kikapcsolódás, pihenés, amikor az ember ilyen csodálatos helyen a hobbijának élhet. Ősszel még egy utolsó program lehetőség a tél előtt, de a szép, kultúrált és igényes környezet ilyenkor is még látnivalóval várja az érdeklődőket. Ópuszatszeren minden évszaknak megvan a maga hangulata, varázsa.

A parkban folyó munka során a szervezők meglehetősen nagy tapasztalatot szereztek rendezvények lebonyolításában és igazán profi szervezők.

Az éves szezon egyik utolsó rendezvénye minden évben az ilyen tájt megrendezésre kerülő Paprika Nap.

Tavaly szintén ugyanekkor szerveztünk terelő tábort, hogy a park látnivalói során az őrlést végző külü hangja mellett a magyar terelő pásztorkutyák is élettel töltsék meg a skanzent. Az időjárás kegyes volt hozzánk, mert ugyan egész hétvégére esőt mondtak az időjósok, de ez nem szegte kedvünket. Az égiek ezt azzal hálálták meg, hogy ugyan péntekről szombatra virradó éjjel esett egy kicsit, de amint felbukkant a nap már el is tűnt a rossz idő, sőt, kora délutánra már nyárias meleg köszöntötte a kitartó látogatókat.

Az időjárás és egyéb elfoglaltságok miatt most idén ősszel nem voltunk olyan sokan, mint ahogy ez eddig megszokott volt, de ez azt is jelentette, hogy a résztvevő kutyák több lehetőséget is kaptak, többet gyakorolhattak, így többet is tanultak!

 VIDEO 

Résztvevők:

Pásztor Antal és Kósa Andrea – Szabadszállás
Tenke Ferenc és felesége Ildi – Budapest
Leskó Katalin és kísérője Kati – Solymár
Nagy Gábor – Mezőtúr
Sirkó Levente és felesége Kati – Kecskemét
Erdei Norbert és családja – Hódmezővásárhely
Dérné Kapás Anita - Domaszék
Soucz Ferenc – Mezőtúr
Kara Szilvia és párja – Mezőtúr
Kocsis Kitty és Tari József – Sándorfalva

 

A szombaton elköltött isteni ebédet Nagy Gábor készítette nekünk.

A kutyák nagyon jókat mentek, sokat fejlődtek és a gazdák is egyre inkább ráéreznek a mozdulatokra, a feladatok végrehajtásának eredményessége érdekében a kutyával való együttműködés ízére, lényegére. Még azok a kutyák is tudtak előre lépni, fejlődni, haladni, akik a rendszeres gyakorlásokon nem tudnak részt venni, csak egy-egy terelő tábor alkalmával van módjuk gyakorolni.

 VIDEO 

Szombat este a tábortűznél a Szeri Kempingben éjszakába nyúló baráti beszélgetés zajlott, ahol már az is érződött, hogy ez egy összeszokott csapat!

Vasárnap aztán ráismételtünk az előző nap tanultakra, illetve a kevesebb létszám lehetővé tette, hogy a Rackákkal némi karám munkát is gyakoroljunk.

Egy mennyei vasárnapi ebéddel pedig Szeged mellett az Útkaparó Csárdában zártuk a programot.

Szombat délután rajtaütésszerűen állatvédelmi ellenőrzést kaptunk. A Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság, mint állatvédelmi hatóság részéről és a Tappancs Szeged, mint állatvédelmi őrszolgálat részéről.

Az ellenőrzés során a két jegyzőkönyvben rögzítették, hogy mindent rendben találtak. Úgy a juhok egészségi és pszichikai állapotát, elhelyezését illetően, mint a kutyák munkáját tekintve állatvédelmi kifogás nem merült fel!

Az ellenőrzés alatt videó és fénykép felvételeket készítettek.

A 2012. Őszi Terelő Tábor eredménye képpen most még a kezdő kutyák is sokat fejlődtek. Az évente több alkalommal megrendezett tábor rendszeres és állandó, ezért a fejlődés már kézzel fogható, szemmel látható. A kutyázós szabadidő üzleti érdekviszonyoktól, számító összefonódásoktól mentes baráti hangulatáról pedig az összeszokott csapat gondoskodik.

Mert Ópusztaszeren mindig nagyon jó!

Fényképek ITT! 

Kósa Andrea képei ITT!