Szent Mihály Nap Ópusztaszer

2012.09.29.

Szent Mihály Napi rendezvény...

 

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is megrendezésre került az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark eseményeként a Szent Mihály Nap rendezvény. Viszont ebben az évben nagy horderejű események is szerepeltek a programban. Felavatták a parkban a Nemzeti Összetartozás Emlékművét. Ünnepélyes állampolgársági eskütétel is történt. Szent Mise is zajlott. A szüret utáni mustkészítés, illetve az Iparosok Napja mellett ebben az évben már a magyar pásztorkultúra Mihály Naphoz köthető hagyományai is szerepet kaptak.

A magyar pásztorkultúra Behajtási Ünnepéhez kapcsolódva Magyar Terelési Bemutató is megrendezésre került.

Az idén kialakult és bevált menetrend szerint a terelési bemutató a Magyar Terelő Pásztorkutya fajtáink rövid bemutatásával, történeti áttekintésével, kialakulásának és fejlődésének ismertetésével vette kezdetét.

A fajtaismertető után a terelés tanításában a különböző tudás szinteket, fontosabb gyakorlási állomásokat mutattuk be különböző kutyák munkájának szemléltetésével.

A terelési bemutató terelő részét behajtással és a behajtáshoz kapcsolódó hagyományokkal fejeztük be.

Zárásként bemutató Racka körmölést láthatott az érdeklődő nézőközönség.

 

Résztvevők:

 

Körmölés:

Dékány Zoltán juhász Szatymaz

 

Puli:

Kósa Andrea – Rasztari-Duci Mente Szotyi
Tenke Ferenc – Krampusz 

 

Pumi:

Erdei Norbert – Csúnyatelepi Málé
Virág-Kiss Ágnes – Pusztasarja Danka

 

Sinka:

Dérné Kapás Anita – Batyu
Tari József – Gyopár 

 

Már kora reggel érezni lehetett, hogy ez a nap méltó esemény lesz egy rendkívüli esemény rendezvényéhez! A parkban az új emlékmű szobra még leplezetlen. Az Árpád Emlékmű előtt ünnepi székek névre szólóan megjelölve. A cserénynél a pásztorok szorgos tüsténkedése. A hihetetlenül nagy tömeg már meglehetősen korán és folyamatosan érkezett a parkba már a gyakorlás kezdetére. Egész nap folyamatosan jöttek érdeklődve. Az állampolgársági eskü és a szent mise alatt pihenőt tartottunk, hogy a két eseményt ne zavarjuk. Az eseményekre özönlő tömeg délutánra is maradt. A bemutató kezdetére elözönlötték a terelő karám környékét. Minden egyes résztvevő kutyát megtapsoltak. A körmölést a közönség közvetlen közelről nézhette meg, mert amíg a hivatásos juhász pörge kése a Racka körmén siklott, a terelő karámba léphettek.

Külön köszönet a rendezőknek, szervezőknek, hogy terelő kutyáink egy ilyen nagyszabású, kiemelt jelentőségű rendezvényen is helyet kaptak munkájukkal, és részt vehettek a programban. Méltó és színvonalas lehetőség volt ez a Magyar Kutyafajtáknak a használati értékük népszerűsítésére. Köszönet a rengeteg érdeklődő, szimpatizáns, látogató közönségnek, hogy nemcsak kíváncsiak voltak a kutyákra, azok munkájára, hanem teljesítményüket egytől-egyig tapssal jutalmazták.

Kósa Andrea képei ITT! 

Köszönjük Ópusztaszer!