Szobori Búcsú Ópusztaszer

2012.09.08. 

Terelési bemutató Ópusztaszeren ...

 

A Szobori Búcsú nagy történelmi múltra tekint vissza. Az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark területén található Árpád Emlékműhöz, mint szoborhoz kötődő búcsú 115 éves múltja viharos szüneteltetéssel teli. A korabeli búcsú hangulata délelőtt megtartott szent misén megtudhattuk a Mária Napjához kötődő bibliai és kulturális hagyományok eredetét. A misére több helyről zarándokok is érkeztek. A misén a lovas fogatok mellett a terelő kutyák is megjelentek.

Az alkalomra több, mint 20 lovas fogat érkezett! Látványos felvonulásuk üde színfoltja volt a búcsú forgatagának. A napi programok között szerepelt délután a Magyar Terelő Pásztorkutya fajták bemutatója.

Már a kora reggel megkezdett gyakorlás sejtette, hogy a délután bemutató nagy érdeklődésre tart számot. A látogatók közül többen jelezték, hogy kifejezetten ezért látogattak ki a Szobori Búcsúra Ópusztaszerre. Bemutató előtt aztán fokozatosan és folyamatosan a karám köré gyűlt is az érdeklődő tömeg. A bemutató alatt, de egész nap folyamatosan rengeteg kíváncsi érdeklődőnk volt.

A bemutató résztvevői:

Puli:

Tenke Ferenc - Krampusz
Kósa Andrea - Rasztari-Duci Mente Szotyi

Pumi:

Erdei Norbert - Csúnyatelepi Málé

Mudi:

Nagy Gábor - Marosteleki Parancsnok Filkó
Gilice Attila - Királytanyai Őszike Buksa

Sinka:

Kocsis Kitty - Pocok
Gyopár

A bemutató némi fajtatörténettel, fajtaismertetővel vette kezdetét. A rövid előzetes fajtaismertetést a használati érték ismertetésével fejeztük be. Majd ezt a használati értéket igyekeztünk is bemutatni úgy, hogy szemléltessük az ösztöntől, mint született képességtől felépítve a képzés és tanítás egyes fokozatain keresztül egészen a komolyabb feladatok végrehajtásáig.

A bemutató sikerét jelezte, hogy a karám köré gyűlt rengeteg ember minden egyes kutya teljesítményét megtapsolta, és a bemutató után sem távoztak, hanem még elidőztek a kutyák társaságában. A résztvevők alig győzték megválaszolni a temérdek kérdést.

Végül este zárásig további gyakorlással zártuk a napot.

Köszönjük Ópusztaszer! Csodálatos nap volt!

Fényképek ITT! 

Kósa Andrea és Pásztor Antal képei ITT!