Pünkösdhétfő Ópusztaszer

2012.05.28. 

Magyar Kutyafajták bemutatója...


Már kora reggel behajtották a juhokat a leválogató karámba, hogy a fekete ürüket a Racka nyájból tereléshez kiszedjék. Mivel lovas rendezvényt rendeztek egész nap, ezért a reggeli feladatok közé tartozott, hogy a nyáj többi részét vissza kellett hajtani a helyére.

Reggel aztán elkezdődött a terelés gyakorlás, miközben lovas kocsis hírölés adta tudtára a jelenlévőknek a napi program menetrendjét. Terelés szempontjából is az idő kegyes volt, mert nem tűzött száz ágra a nap, és az eső sem esett. Borongós, felhős, hűvös időjárás volt Pünkösdhétfőn.

A néhány Puliból és Sinkából álló terelő csoport egész délelőtt gyakorolt. A bemelegítés, emlékezet frissítés, és a Fekete Racka ürük bejáratása után már konkrét feladatokat hajtottak végre ki-ki a maga szintjén.

Közben a skanzenben, a községháza melletti színpadon és téren, illetve a Nagy rét lovas pályáján elkezdődtek Pünkösdhétfő eseményei. Népdal dallamai töltötték meg a szatócs bolt melletti forgatagot, a rétről pedig lódobogás, kurjongatás hallatszott, miközben csattogott a karikás ostor. A Pünkösi Király választás versengése elkezdődött, Idén nemcsak legények, hanem lányok is összemérhették tudásukat a Magyar Pásztorkultúráról.

A Magyar Pásztorkultúra szerves részét képező Magyar Kutyafajták Bemutatója kora délután meglehetősen nagy érdeklődés mellett került megrendezésre. A fajtabemutató során a nézők nemcsak gyönyörködhettek a kutyákban, hanem történelmükről, megjelenésükről és használatukról is képet kaptak. Délután már a Pünkösdi király választás döntőjére készülődtek az addigi versenyben kiválasztott lovasok.

A Pünkösdi Király nemcsak virtus, hanem hagyomány a Magyar Pásztorkultúrában. Ehhez igyekeztünk hozzá tenni a kultúra és hagyomány őrzés egy másik részét a vadászok és pásztorok mellett dolgozó kutyák bemutatásával, illetve a pásztorkodásban elengedhetetlen terelő kutyák munkájának gyakorlásával.

Végül a terelés folytatásával zártuk a Pünkösdhétfő napot.

Fényképek ITT! 

Kovács János és felesége képei ITT! 

Magyar Kutyafajták Bemutató:

Kecskés Zsófia – Magyar Agár

Kovács János – Erdélyi Kopó

Redenczki Attila – Magyar Vizsla

 

Fehér Dezső - Kuvasz

Frenzel Gerd – Kuvasz

 

Kocsis Kitty – Komondor

 

Pásztor Antal – Puli

Tenke Ferenc – Puli

Fehérné Sándor Éva – Puli

 

Virág-Kis Ágnes– Pumi

 

Nagy Gábor – Mudi

 

Tari József - Sinka

 

Terelő résztvevők:

Tenke Ferenc – Krampusz

Kósa Andrea – Szotyi

Schulcz Gábor – Pulcsi

Kocsis Kitty – Pocok

Tari József – Gyopár, Fátyol, Turul

Erdei Norbert - Málé