Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark

2011.09.24.

Mihály Napi behajtás

Terelési gyakorlás bemutató Mihály Nap Ópusztaszer...

 

Borszűrő Szent Mihály Napján a skanzen megelevenedett a látogatók előtt. Szegedi papucs készítők, kádárok, kovácsok, szappanfőzők mellett a szürethez szervesen kapcsolódó szőlő préselés, must késztítés is bemutatásra került. Iparosok mutatták be mesterségüket valójában az élő skanzen keretei között. Közben zenészek is gondoskodtak a jó hangulatról és a színpadon néptáncosokban gyönyörködhetett a közönség. Az iparosok mindennapi munkáját mi is megtekintettük és Magyar pásztorkutyáink most is rengeteg kedves szót, simogatást és elismerést bezsebeltek. Ami külön tetszett, hogy nem kész termékeket és eszközöket láthattunk, hanem a munkájuk közben, által ismerhettük meg a szakmájukat, életmódjukat.

Bácskaszéli Bundás Agyar az őrző pásztorkutyának nem feladata a terelés 

Csikasz Fátyol terelő ösztön

A skanzenben idén Mihály Nap alkalmából az esemény Magyar Pásztorkultúrához kapcsolódó hagyományait is megismerhették a látogatók. A gyakorlás bemutatása előtt egy fiatal, 8 éves karikás ostor virtuóz előadását csodálhatták meg a vendégek. A Mihály Napi behajtás eseményének tiszteletére Magyar Terelő Kutyafajták közül a Pulik mutatták be gyakorlásuk, tanulásuk egyes lépéseit. A bemutató végén két Fekete Racka körmölésre is került a közönség előtt.

Mihály Nap szezon végi körmölés 

Külön köszönet Bindics Ádámnak a bemutató körmölésért és Harangozó Sándornak, illetve Schulcz Gábornak a bemutatón nyújtott segítségért.

Schulcz Gábor képei itt!