Terelő Tábor Ópusztaszer

2011.07.22-24.

Magyar pásztorkutyák részére

 

Köszönöm Mindenkinek, aki itt volt, aki eljött és aki részt vett!

Az 1. nap képei ITT! 

A 2. nap képei ITT! 

Buha Orsolya fotói! 

Kósa Andrea fotói! 

Már voltak többen, akik péntek este megérkeztek a Szeri Kemping szállására, hogy egy lelkes csapat együtt tölthessen egy egész, kerek hétvégét a Magyar Stílusú Terelés kipróbálása és gyakorlása érdekében. Az előzetes jelentkezések után a résztvevők létszáma úgy alakult, hogy kevés kivétellel, csaknem minden jelentkező el tudott jönni. Összesen 19 Puli, 3 Pumi, 2 Sinka, 2 Komondor, 1 Kuvasz, 1 Tibeti Terrier, 2 Groenendael, 1 Lakenois vett részt a táborban gazdáikkal.

Az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark igazán méltó hely volt erre festői környezettel. Rendezett, kultúrált és autentikus körülmények között gyakorolhattak a kutyák és próbálhatták ki ősi mesterségüket. Külön köszönet a park vezetőségének és személyzetének a rengeteg segítségért, hogy a Terelő Tábor zökkenőmentesen, gördülékenyen működjön, és szombat délután az rosszabbra fordult időjárás se befolyásolja a tábor eredményességét, illetve a főzéshez, sütéshez minden feltétel meglegyen. Köszönjük a táborozók nevében! A Szeri Kempingben a táborlakók idilli környezetben pihenhettek, és szombat este még tábortűz, illetve Kállai Katalintól érkezett szalonna parázson sült illatával zárult az aznapi program. A terelők ebédjéről Nagy Gábor, Papp Gábor, Mátyás Andrea, Mátyás Krisztián, Erdei Norbert gondoskodott bográcsban főtt szaftos Cigája pörkölttel és tárcsán sült pácolt kecske hússal, nem is beszélve a házi sajtról mind e mellé.

A terelésről:

A jelentkezők közül több olyan kutya is volt, aki nemhogy életében nem látott még juhot, de egyesek elmondása szerint még lehet, hogy a nagyszülei sem. Ennek ellenére ezek a kutyák bizonyították, hogy igenis ott van, ott él még ez az ősi képesség a zsigereikben valahol mélyen, csak elő kell csalogatni és máris tudatára ébred eredeti használhatóságának. A szombat délelőtt azzal telt, hogy a résztvevő kutyák képességét, tudás szintjét megnéztük, felmértük. A délutáni kiadós eső még talán jó is volt arra, hogy egyrészt a Feszty Körképet meglehetett tekinteni, másrészt az első terelés után a kutyák a ráébredt ösztönükre rápihentek, harmadrészt a levegő és a Rackák is felfrissültek. Késő délután és este már a felmért állapotok szerint tereltek a kutyák egymást követően. Bizony hasznos és érdemes volt újra menni, mert azok a kutyák, akik délelőtt csak megmutatták, hogy amit keresünk, az ott van, létezik és másodszorra rendre elő is tört belőlük, felszínre került, bekattant. Vasárnap nemcsak az előző napon begyakorolt tanultakat ismételtük, hanem minden egyes kutya esetében egyet léptünk is előre fejlődésük érdekében. Azért nem részletezzük a terelés során tapasztaltakat, mert egyrészt a gyakorlás folyamán személyre szabottan mindenkinél kitárgyalásra került, másrészt minden kutya más és más volt abban a tekintetben, hogy a terelése eredményes és hatékony legyen a továbbiakban is a jövőre nézve, harmadrészt azért nem emelnénk ki senkit, mert ez nem verseny, illetve minden egyes terelő kutyánál van jövő és van fantázia. A kutyák eltérő szintje és tudása, illetve a terelésük hatékony eredményessége érdekében egyenként eltérő kívánalmak ellenére terelő stílusuk, használhatósági karakterük, képességeik jellemzői nagy hasonlóságot, azonos viselkedési jegyeket mutattak.

A táborozókról…

Az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark részéről nyújtott segítség és lehetőség mellé minden egyes táborozó egytől- egyig hozzá tette a maga részét! Ezt azért fontos kiemelni, mert egyrészt a park és a környezet is feltételez, szükségeltet egy bizonyos kultúrált, szabályozott, keretek közé szorított hozzá állást, másrészt ekkora részvételi létszámmal a terelés sem működött volna a táborban résztvevő emberek együttműködése nélkül. A hangulat nemcsak baráti volt, hanem segítőkész és együttműködő. Nemcsak segítették egymást az emberek, hanem drukkoltak, szurkoltak is másiknak és örültek egymás sikerének. A résztvevők együttműködése és a rendkívül jó hangulat következtében a Terelő Tábor tényleg a kutyákról és azok munkájáról szólt végig a tábor időtartama alatt, nemcsak a gyakorlás alkalmával. Minden ember más és más, minden résztvevő külön-külön is olyan személyiség és olyan egyéniség, amely nélkül ez a tábor kevesebb lett volna. Egymástól a hétköznapi életben néha teljesen különböző embereket a kutyák és legfőképp a terelés kovácsolt a tábor végére közösséggé. Olyan közösséggé, amely elsősorban a kutyákat tartja szem előtt és érdekli, fontosnak tartja azok belső értékeit.

Elköszöntünk egymástól, de nem búcsúztunk, mert még találkozunk, hogy a kutyáink dolgozzanak, tanuljanak és fejlődjenek, művelve eredendő, ősi mesterségüket!

VIDEÓK:

Rasztari-Duci Dondi Becses munkája

Krampusz munkája 

Rasztari-Duci Mente Szotyi munkája 

Ronin munkája 

Rasztari-Duci Daru munkája 

Rasztari-Duci Ordas Nomád munkája