Betyártoborzó Ópusztaszer 2011.

2011.05.07. 

Betyár Nap a Skanzenben...

 

Redenczki Tímea Képei:

Segéd (Betyár): Herczeg Tamás

Kuvasz: Vértesi-Selymes Ohaj - Nagy András

Komondor: Bácskaszéli Bundás Agyar

Pulik:
Rasztari-Duci Pogány Madonna - Harangozó Sándor
Rasztari-Duci Nibur - Nagy András
Rasztari-Duci Gara

"Kell még egy szó mielőtt mennél,
kell még egy ölelés, ami végig elkísér.
Az úton majd néha gondolj reám,
ez a föld a tiéd, ha elmész, visszavár!

Nézz rám, és lásd: csillagokra lépsz,
nézz rám, tovatűnt a régi szenvedés.
Hol a fák az égig érnek, ott megérint a fény,
tudod jól, hova mész, de végül hazatérsz.

Szállj, szállj sólyomszárnyán,
három hegyen túl!
Szállj, szállj, ott várok rád,
ahol véget ér az út!

Úgy kell, hogy te is értsd:
nem éltél hiába,
az a hely, ahol élsz: világnak világa.
Az égig érő fának, ha nem nő újra ága,
úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Nézz rám, s ne ígérj,
nézz rám, sose félj!
Ha nincs hely, ahol élj,
indulj haza felé..."

Betyár jó mulatság volt! Már kora reggel gyülekeztek a pásztorok népviseletbe öltözve az ország minden tájáról, hogy bevegyék magukat a Betyár Fészekbe. A nap folyamán több alkalommal lovas betyárok jelentek meg, hogy az óvatlan szemek elől bármit is elcsenjenek. Persze az elcsent dolgok később beválthatók voltak. A Betyár Fészek szárnyékjában bogrács alatt ropogott a tűz és a pörkölt illata is csalogatta a látogatókat. Nem lehetett nem észrevenni, hiszen a cserény szomszédságában időnként körbe állt az összes betyár egy közös ostorcsattogtatásra. Csakúgy visszhangzott tőle a domb szerte a parkban. A tolvaj betyároknak azonban eszébe sem jutott néhány Rackát meglovasítani, mert a juhok mellett a kosár körül Kuvasz és Komondor őrizte a jószágokat.

A terelési gyakorlás bemutató, kiképzési bemutató alkalmával a Magyar Terelő Pásztorkutyák mutatták be tudásukat, hanem Magyar Őrző Pásztorkutyáink is tanúbizonyságot tettek képességükről. Vértesi-Selymes Ohaj Kuvasz és Bácskaszéli Bundás Agyar Komondor szemléltette mindezt a közönségnek. A saját testi épsége érdekében csibész ruhába bújt betyár hiába csattogott karikás ostorával, mert a Kuvasz és a Komondor bizonyítva használhatóságukat meghiúsították a támadást a jószágok ellen.

A terület őrzés bemutatása után a Pulik azt a folyamatot szemléltették az egyes fázisokkal, tanulási szintekkel, ahogy az ösztönből fakadóan tanulják a terelést és igyekeznek elsajátítani a mesterség fortélyait. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark meghívott pásztorai végig nézték és figyelemmel kísérték a kiképzési bemutatót, majd a bemutató végén elmondták véleményüket, tapasztalataikat. A terelés hivatása csak általuk, az ő tudásukra és tapasztalatukra alapozva sajátítható el mesterfokon. Mérhetetlen gyakorlatuk, élettapasztalatuk garancia arra, hogy ez a hagyomány és kultúra megmaradt napjainkra.

Az alapokat már kölyök korban az ösztön vizsgálatával Rasztari-Duci Pogány Madonna Bojti szemléltette Harangozó Sándor gazdájával. Az ösztönből eredő, abból táplálkozó és a képességekből dolgozó Puli tanításának következő lépését Rasztari-Duci Nibur szemléltette Nagy András gazdájával. A tanítás folyamán a képzés következő lépéseként Rasztari-Duci Gara szemléltette a nézőknek az egyre több vezényszóval és egyre távolabbról dolgozó képzési folyamatot. A terelés végső, kenyérkereső szintjét pedig a pásztorok oldalán dolgozó hivatásos terelő kutyák szemléltetik a legméltóbb módon, hiszen az év minden napján a nap 24 órájában teljesítenek és őrzik mai napig az évszázados hagyományokat.