Nyílvános terelő gyakorlás Ópusztaszeren 

2011.04.10. 

 


Az időjárás is kegyes volt hozzánk, mert az előző napokban szélvihar söpört végig a Dél-Alföldön, de vasárnap kivirult az ég és késő délelőtt már ragyogó nyári napsütésben gyakorolhattak a kutyák és a juhok. A Fekete Racka juhok elhagyták gyakorláskor a hodály karámját és már a tavalyi megszokott helyen mobil drankákból felállított területen róhatták a köröket. Nem kezdtünk túl korán, hanem megvártuk, amíg a Nap felszárítja a reggel még harmatos füvet. Mégis érződött a tavasz és azért néha el-el bújt a nap, de főleg délután már nyár eleji időjárás bontakozott az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjének falai között.

Most a nyilvános, közönség előtt megtartott gyakorlásra az alábbi résztvevők érkeztek:

Vöröskői-Kondacsipkedő Borbolya Porzsák
Vöröskői-Kondacsipkedő Járvány Feketerosseb
Vöröskői-Kondacsipkedő Ingyom-Bingyom

Menyhárt Krisztinával

Vöröskői-Kondacsipkedő Jerke Tüske

Hoványi Ferenccel

Cseri-Subás Galamb

Kállai Katalinnal

Rasztari-Duci Nibur

Nagy Andrással

Csikasz Fátyol
Rasztari-Duci Juci

Tari Józseffel

 

A gyakorlás során rengeteg érdeklődő tekintette meg a kutyák munkáját folyamatosan érkező csoportokban. A gyerekek, családtagok kikapcsolódásához nemcsak a skanzen nyújtott lehetőséget, hanem a parkban most induló Csacsi-Taxi is remek szórakozás volt Bindics Ádám vezetésével. A gyakorlás közti szünetekben még néhány Fekete Racka meg is szabadult téli bundájától hagyományos módon kézi olló által szintén Bindics Ádám segédletével.

A gyakorlás már az eddig bevált és megszokott módszerrel folyt. Először Porzsák kezdett a juhokkal Menyhárt Krisztinával. Porzsák után Feketerosseb következett. A Porzsák-Feketerosseb páros munkája után a Fekete Racka ürük már alkalmassá váltak arra, hogy kezdő terelő kutya is gyakorolhasson velük. Krisztina végül Bingyommal is gyakorolt. A Pumik között Tüske esetében volt egy olyan pillanat, amikor Hoványi Ferenc épp másik Pumijára figyelt és Tüske a juhokkal egyedül maradt. Az ember azt hinné. Hogy a terelő kutya rájuk ront és irányítás nélkül vadulni kezd. Nem ez történt. Tüske egyben tartotta a Fekete Rackákat és közben méregette őket.

Külön öröm volt számunkra, hogy a munkánkat látva más is kedvet kapott a gyakorláshoz. Cseri-Subás Galamb és Kállai Katalin az ösztönpróba után megtette az első lépéseket a gyakorlás alatt a tereléshez vezető úton. Galamb, azaz hívó nevén Gombóc egy rendkívül agilis, energikus és temperamentumos Puli. Igényli is a kemény kezet és a határozott irányítást, de első alkalommal is szépen kerítette a juhokat, nem vágott közéjük és a pályán kívül is a többi kutyával játszott, szófogadó volt.

Juci és Fátyol esetében most jelen pillanatban még ott tartunk, hogy meg kell szokniuk kordában tartani ösztöneiket. Hozzá kell szokniuk, hogy akkor mehetnek, ha küldve vannak és ez az első alkalmak során bizony visszaveti a terelő munkát. Persze a drankákon kívül már saját fejük szerint dolgoznának, de drankákon belül a gazda irányítása, kontrollja még nem annyira tetszik.

A nap folyamán a leglátványosabb és legszembetűnőbb fejlődés Nibur és Nagy András munkájában volt érzékelhető. A sok darabból összerakott, néha gépiesnek tűnő gyakorlás most ért oda, hogy a Puli-Gaza-Juhok összhangja harmonikussá kezd válni a terelő munkában. Egyrészt András kezdi érezni a juhokat, másrészt Nibur is átlendült azon az állapoton, hogy blokkolja a munkáját a fegyelmezés terelés közben. Már eltudja különíteni az egyes mozzanatokat és nem a terelés egészére érti a tiltást és akontrollt.

A Fekete Racka ürük jól bírták a nyüstölést. Késő délelőtt már alkalmassá váltak falkásodás és viselkedés tekintetében akár pályamunkára is. A délután folyamán már letették fejüket és terelés közben legeltek is munka közben.

Összességében és összefoglalva rendkívül eredményes nap volt úgy a gazdik, mint a kutyák és a juhok számára, ráadásul a terelő gazdikat elkísérő családtagok is jól érezték magukat a parkban. Nem is nagyon lehet hasznosabb és kellemesebb időtöltést elképzelni Magyar Terelő Pásztorkutyáknak.