József napi hajtás Ópusztaszeren 

2011.03.19. 

Az első terelő gyakorlás az évben és a szezon kezdete...

10 Fekete Racka ürü teljesen kutyázatlanul abszolút nyersen várta az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében a magyar stílusú terelés elkötelezett híveit, hogy a gyakorláson túl a falkásítás is megtörténjen.

A saját Fekete Racka ürük ezzel megkezdték a legeltetési szezont, és az idényre Ópusztaszerre költöztek. A fiatal, másodéves ürüknek sok idejük nem volt a tétlenkedésre, mert megérkezésük során nem csapódtak egyből a skanzen Fehér Racka nyájához, hanem egy napot a karámban töltöttek. Kihasználva az alkalmat elindítási szándékkal Pumik és Pulik érkeztek bejáratásukra a parkba. Most először kevesebb létszámmal, de tapasztalt terelő kutyákkal kezdték meg a gyakorlást a szezon első alkalmával.

Az időjárás nem volt hozzánk kezes, mert az egész napos áztató eső csak néha hagyott alább rövid időre. Így a Fekete Racka körmök és a forduló terelő kutyák hamar kisebb dagonyává taposták a karám talaját. Ez azonban nem szegte kedvét sem a tettre kész kutyáknak, sem az elszánt gazdáknak.

Amit az egész 2010. évben gyakoroltunk, hogy bekutyázzuk a nyájat, bejárassuk a Rackákat kezdődött elölről. Viszont az már az első órában látszott, hogy az ürük sokkal jobban bírják a terhelést, a nyüstölést és annyira nem kellett finoman betartani a fokozatosságot, mint az éppen vemhes, vagy szoptató anyák esetében. Tehát a megoldás jobb, működő képesebb, ráadásul a saját falkát magunknak, a saját kutyáinknak csináljuk. Ezzel az elképzelés megvalósulásának legelső lépése megtörtént.

A Vöröskői-Kondacsipkedő Pumik közül Porzsák, Feketerosseb, Fruti és Rigolya jött el Menyhárt Krisztinával és Takács Ferenccel.

A Rasztari-Duci Pulik közül Nibur, Gara és Juci vett részt a gyakorlásban Tari Józseffel és Nagy Andrással.

Az első óra során csekkolták az új hely mellett azt is, hogy milyen szándékkal megy be hozzájuk az ember kutyával a lába mellett. Ekkor Juci újabb lépéseket tett az engedelmesség és a szófogadás tekintetében a nyáj melletti munkában. Igaz a második órában jutalmul, hogy figyelt és nemcsak az elvakult ösztönével volt elfoglalva mehetett is néhány alkalommal.

Persze a Fekete Racka ürük nem adták olyan könnyen a dolgot, de a tapasztalt terelő kutyák közül Porzsák és Fruti munkája hamar meghozta a kívánt eredményt.

Fruti és a Fekete Racka  

Porzsák és Fruti bevezetője után az ürük megtanulhatták azt is Rigolya munkájából, hogy keményebb terelő kutyával is találkozhatnak, ha nem falkásodnak.

Fruti munkájáról  

A Fekete Rackák falkájának viselkedése óráról órára folyamatosan változott. Így ehhez kellett alkalmazkodniuk a kutyáknak is és elsősorban a gazdáknak. A nap folyamán Feketerosseb volt az, aki optimálisnak bizonyult jelen pillanatban, hogy a megfelelő kutya a megfelelő nyájhoz. A nap végén a Fekete Racka ürük a Pulik jóvoltából azzal zárták a gyakorlást, hogy ha falkásodnak, együtt mozognak a kívánt módon, akkor a terelő kutya is finomabban bánik velük és enged a nyomás felettük a kezdő kutyákkal. Nibur és Gara esetében is elsősorban a karámgőz levezetése történt meg.

Bizony a Fekete Rackák mellett a terelő kutyáknak is elkezdődött a szezon és kezdetét veszi idén is a rendszeres munka.