Magyar terelő hétvége Ópusztaszeren 

2010.10.23-24. 

Kondacsipkedő Terelő Csoport Magyar Terelő Pásztorkutya fajták nyilvános gyakorlása az Ópusztaszer Nemezti Történeti Emlékpark hétvégi programjában…

 

Szombat 

Az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark /ÓNTE/ programjában és honlapján meghirdetett tervek szerint szombat reggel Magyar Terelő Pásztorkutya fajták gyülekeztek a dolgozói bejáratnál. A Sándorfalvi környékén élő Dél-Alföldi Rasztari-Duci Pulikhoz Leányfaluról származó Vöröskői-Kondacsipkedő Pumik látogattak el Leányfaluról, Debrecen mellől és Tatabányáról. Az előzetesen egyeztetett helyszínen már csütörtökön mobil drankákkal kialakított karám első nap alkalmatlannak minősült a Racka juhok kordában tartására, mert a rácsozás sűrítését igényelte. Ezért az első napi gyakorlás a Racka nyáj eredeti szálláshelyén, a hodályt körülvevő karámban került bemutatásra.

Video 

Résztvevők: 

Menyhárt Krisztina és Pumijai

Vöröskői-Kondacsipkedő Borbolya Porzsák
Vöröskői-Kondacsipkedő Járvány FeketeRosseb

Dr. Csorba Csilla és Pumija

Vöröskői-Kondacsipkedő Hírös Bundazsák

Hoványi Ferenc és Pumija

Vöröskői-Kondacsipkedő Jerke Tüske

Tari József és Pulijai

Rasztari-Duci Gara
Rasztari-Duci Juci

Kocsis Kitty és Komondora

Bácskaszéli Bundás Agyar

A reggel leválogatással folytatódott, amely során Bindics Ádámmal a gyakorlás céljára az ÓNTE Racka nyájából ürüket, jerkéket és toklyókat szedtünk ki. A nyáj többi tagja a kossal, bárányokkal és a vemhes anyákkal a megszokott módon, szabadon járhatott a park egész területén. Bindics Ádám elfoglaltság miatt nem tudott a gyakorlás első napján tovább jelen lenni.

A gyakorlást a Racka juhokkal Menyhárt Krisztina kezdte meg és felügyelte, kontrollálta egész idő alatt Vöröskői-Kondacsipkedő Borbolya Porzsák tapasztalt, rutinos és többszörös terelő bajnok Pumijával. A juhok fokozatos terhelést kaptak a nap folyamán délig, ami azt jelentette, hogy hosszú beiktatott szünetekkel kezdetben csak a Pumi jelenlétével indított terelés fokozatosan ment át a nyáj falkásodása érdekében. A beiktatott szüneteket a nyáj terhelhetősége szabta meg, mert ha lihegni és fáradni kezdtek, akkor hagytuk őket pihenni és legelni. Délben még hagytuk őket kérődzni is, illetve a kipihent, lenyugodott nyájat megitattuk.

A látogatók először kisebb csoportokban érkeztek, mert a gyakorlás bemutatását az eredetileg meghirdetett helyszínen keresték. Annak elkerülésére, hogy egyrészt a Racka juhok folyamatosan mozgatva legyenek egész álló nap, ha szállingózó látogatók érkeznek, illetve a látogatók csalódottságának kiküszöbölésére, hogy ha pont a gyakorlás közti szünetekben érkeznek nem látnak munkát úgy döntöttünk, hogy a nap folyamán időpontokat jelölünk meg, amikorra a látogatókat megkértük, hogy jöjjenek vissza a karámhoz. Ez így is történt és déltől óránként nagyobb csoportokban érkeztek.

Déltől már a Racka nyáj úgy beállt Porzsák Puminak köszönhetően, hogy a tapasztalatlanabb terelő kutyák is sorra kerülhettek egy-egy akció erejéig Menyhárt Krisztina irányítása alatt. A gyakorlás bemutatása alatt észre vettük, hogy a karámnál összegyűlt nézők akkor tapsolnak, ha egy-egy kutya elvéti a feladatot és a nyájból kipattanó juhot kezdi el üldözni, hogy vissza tegye a falkába. Ekkor jöttünk rá, hogy a nézőknek el kell magyarázni, hogy mit látnak. Tari József minden egyes gyakorlás során minden csoportnak kommentálta a látottakat. Így az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói képet kaphattak, ismeretet szerezhettek a Magyar Terelő Pásztorkutya fajták fajtatörténetétől kezdve, a világon egyedülálló terelési stílusukon keresztül a gyakorlás és tapasztalat szerzés egyes tudás szintek közötti különbségig.

A nap végén mivel a Racka juh az esti szálláshelyén sokkal kevésbé legel, mint a szabad területen, ezért a gyakorlás alá vont falkát kiengedtük a park területére és az itatóban a vizet tisztára cseréltük.

A gyakorlás első napja több szempontból is sikeres és eredményes volt. Egyrészt Menyhárt Krisztina irányításával a Racka nyáj falkásítása erősödött, stabilizálódott, ami azt jelentette, hogy már alkalmassá váltak a juhok finom, precíz terelő munkára is. Másrészt a résztvevő kutyákban a pozitív megoldások kerültek megerősítésre hasznos tapasztalatot szerezve a fejlődéshez. Harmad részt a látogatók prezentációt kaptak a szokásosnál bővebb ismeretanyaggal, hogy mit látnak, megismerhették a Magyar Terelő Pásztorkutya fajták egyedülálló stílusát és munkáját.

 

Vasárnap 

A másnap reggel az előző nap szellemében, a folyamat egymásra épülve folytatódott. Az előző nap szombaton falkásított és bejáratott nyájhoz a Kondacsipkedő Terelő Iskolából vasárnap Takács Ferenc és Magyar Zsuzsanna látogatott el Tárnokról.

Résztvevők: 

Takács Ferenc és Pumija

Vöröskői-Kondacsipkedő Futrinka Fruti

Magyar Zsuzsanna és Pumija

Vöröskői-Kondacsipkedő Gyopár Rigolya

Dr. Csorba Csilla és Pumija

Vöröskői-Kondacsipkedő Hírös Bundazsák

Nagy András és Pulija

Rasztari-Duci Nibur

Tari József és Pulija

Rasztari-Duci Lakat Lali

A nyáj jobb közérzete és legelése érdekében korán reggel az előre meghirdetett és kialakított helyszínen a mobil drankák lécezését sűrítettük Bindics Ádám segítségével. A teljes nyájat áthajtottuk a bemutató karámba, majd leválogattuk a vemhes anyákat, a kost és a bárányokat. A bemutató karámban maradt ürük, jerkék és toklyók egy óra szünetet kaptak legelésre, hogy az előző napi hiányosabb, gyérebb takarmány ellátást pótolni tudják. Ez idő alatt csak annyi terhelést kaptak, hogy Takács Ferenc körbe sétálta őket a karám kerítése mentén Frutival, hogy a bemutató helyszínének közepén összeálljanak. Bindics Ádám elfoglaltság miatt a gyakorlás egész ideje alatt nem tudott folyamatosan jelen lenni, de kora délután meglátogatott bennünket.

Miután a Rackák jóllaktak, ¾ óránként folyamatosan kapták a terhelést a terelő kutyáktól. Az előző nap bejáratott falka már a másnapi kezdéskor szépen összeállt és a gyakorlás folyamata egymásra épülhetett az előző nappal. A beiktatott szünetek hossza is csökkenhetett, mert nem a nyáj falkásítását kellett már elérni, hanem az előző nap elért eredményeit folytatni. Ráadásul jobban is bírták a juhok a terhelést, mert emlékeztek az előző napra, illetve megtanulták a terelő kutyák melletti viselkedést és a takarmányt jelentő legelő fűben is jobban bővelkedett a helyszín. Délig szinte csak a tapasztalt, rutinos, terelő bajnok Fruti gyakorolt a nyájjal. Ezt követően jöhettek a tanuló terelő kutyák, akik az előző nap szellemében instrukciókat kaptak Takács Ferenctől. A bemutató karám mindkét oldalán a Csete-Jurták felől és a Domb oldaláról is több csoport érkezett megszemlélni a Magyar Terelő Pásztorkutya fajták munkáját. Egy-egy gyakorlás után a szünetekben pedig Takács Ferenc és Tari József mondta el a látogatóknak a látottakat, illetve kaptak választ a nézelődők kérdéseikre. Így az érdeklődők képet, ismeretet kaphattak a Magyar Terelő Pásztorkutya fajták történetéről, terelő munkájuk stílusáról és a képzés, tanítás egyes tudás szintjeiről is. A tapasztalt, képzett kutyák felfrissíthették tudásukat és a képzés elején járó kutyák pedig pozitív eredménnyel gazdagodtak fejlődésükben. A nap végén a park területén szabadon legelésző nyájat és a gyakorlás alá vont kisebb nyájat egymásba olvasztva hagytuk el a helyszínt.

 

Zárszó 

A hétvége után elmondhatjuk, hogy a Magyar Terelő Pásztorkutyák stílusának, munkájának népszerűsítése és megismertetése összességében sikeres és eredményes volt! Így a hétvégi nyilvános képzés és gyakorlás elérte célját.

Köszönet Menyhárt Krisztinának és Takács Ferencnek, hogy a Kondacsipkedő Terelő Iskola részéről eljöttek és a látogatók, a közönség nem csak a Puli munkáját ismerhette meg, hanem az igényes, színvonalas képzés és munka következtében a Pumit is megcsodálhatták használat közben. Óriási gyakorlati tapasztalatukra alapozott tudásukat együttműködve és sportszerű módon megosztották a gyakorlatok során a tanulókkal.

Köszönet az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark vezetőségének, hogy egyrészt a képzés, gyakorlás alapját szolgáló szépen gondozott nyájat rendelkezésre bocsájtotta gyönyörű, igényes és Magyar Terelő Pásztorkutyákhoz méltó kultúrált környezetben.

Köszönet illeti azokat a résztvevőket, akik tanulóként gyakorlat céljából felvállalták a nyilvánosságot és elhozták Pumi és Puli terelő kutyáikat erre az alkalomra, hogy tanuljanak, képezzék magukat és fejlesszék kutyáikban az ősi mesterség képességeit.

A továbbiakban a jövőt illetően ez így, ebben a szellemben és módon fog folytatódni nem csak a nyilvános, látogatók előtt tartott gyakorlások alkalmával, hanem az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark rendezvényeinek rendszeres programjaként bemutatókon.

Akiket érdekelnek a részletek és a konkrétumok, hogy milyen is a Magyar Terelő Pásztorkutyák egyedülálló stílusa, munkájuk és belső értékeik miként fejlődtek és alakultak a magyar történelem során a magyar pásztorkultúrában, és a tanításuk, képzésük során a gyakorlásban milyen szintek és fokozatok vannak, azoknak csak azt tudjuk javasolni, ajánlani, hogy kísérjék figyelemmel az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark programjait, látogassanak el egy-egy bemutatóra, és testközelből, közvetlenül közelről megismerhetik nemzeti kincseink értékeit.